• "Oamenii nu vin in terapie sa schimbe trecutul, ci viitorul lor ." Milton H. Erickson
  • "Oamenii nu vin in terapie sa schimbe trecutul, ci viitorul lor ." Milton H. Erickson

Este bine sa spui mereu adevarul?

 

images (11)Nu de putine ori ne confruntam cu situatia in care suntem intrebati despre un lucru si nu stim ce sa raspundem. Sa spun ce cred, ce simt sau ce vrea sa auda cealalta persoana?Acestea pot fi intrebari care ne trec prin minte in astfel de momente.
Cand ma aflam in perioada adolescentei si putin mai tarziu dupa, eram convinsa ca a spune intotdeauna adevarul, din punctul meu de vedere, este cel mai bun lucru pe care-l puteam face, era echivalentul integritatii mele morale. Insa acest fapt avea repercursiuni atat asupra mea cat si asupra celorlalti.
Odata cu trecerea timpului am invatat ca este mai bine pentru mine ,uneori, dar si pentru altii , alteori , daca nu sunt sincera de fiecare data de cate ori trebuie sa-mi exprim opinia.
Mi-am dat seama ca unii oameni se nasc cu darul diplomatiei iar altii trebuie sa invete sa fie diplomati.
In momentul in care nu spunem adevarul pe cine protejam ? Pe noi sau pe celalalt?
Sunt de parere ca ambele situatii sunt adevarate.Sunt situatii in care atunci cand evitam sa spunem adevarul ne protejam atat pe noi cat si pe ceilalti. De cele mai multe ori oamenii nu sunt pregatiti sa auda adevarul.images (7)

Am intalnit oameni care se aflau in situatii de viata foarte grele. Imi povesteau prin ce trec si in mintea mea era aceiasi durere si lipsa de speranta ca si in sufletul lor. Desi stiam ca nu exista rezolvare la problema pe care o aveau, totusi am gasit taria de a spune ca totul va fi bine, se va rezolva , vor gasi o solutie, va trece si aceasta perioada. In aceasta situatie au functionat cuvintele mele de incurajare pentru ca persoana careia I le-am adresat avea nevoie sa auda aceste cuvinte si prindea putere din ele.
Insa ce te faci cand omul caruia ii spui aceleasi cuvinte dar nu crede in ele? Cu el cum procedezi?
Pentru cei care nu functioneaza cuvintele de incurajare, cel mai bun lucru pentru ei este sa le spui adevarul. La inceput poate ca-l vor respinge, ii va durea dar dupa un timp de reflectie, daca isi vor asuma responsabilitatea vor putea sa faca ceva cu raspunsul pe care l-au primit la parerea pe care au solicitat-o.
Atunci cand ne expimam punctul nostru de vedere sincer , e recomandat sa stim cine ni-l solicita, ce fel de persoana este, in ce relatii suntem cu ea si mai ales ce impact poate avea asupra ei .
Ce raspundem la urmatoarele intrebari:’’ Ce parere aveti despre profesorii din scoala noastra?’’, ‘’V-a placut masa?’’, ‘’Draga mea , ti-a placut cum am facut dragoste aseara?’’,’’Ti-a placut cadoul pe care ti l-am cumparat?’’,’’Sunteti multumiti de cunostintele impartasite la acest curs?’’
In aceste situatii, actiunile celorlalti se rasfrang direct asupra noastra. In acest caz consider ca este necesar sa fim sinceri, in primul rand, cu noi insine. Daca dispunem de abilitati de comunicare asertiva si diplomatie ,putem spune adevarul chiar daca nu este ceea ce si-ar dori sa auda cei care solicita un raspuns.
Adevarul poate sa aduca crestere, dar in acelasi timp poate sa si lezeze. Depinde de cine il spune, cui i-l spune si mai ales, de modul in care il spune.