• "Oamenii nu vin in terapie sa schimbe trecutul, ci viitorul lor ." Milton H. Erickson
  • "Oamenii nu vin in terapie sa schimbe trecutul, ci viitorul lor ." Milton H. Erickson

O poveste cu talc

 

O poveste cu talc 

 

modern_abstract_art_wallpaper_desktop

 

 

Se spune ca un mare rege a vazut in vis o umbra, si s-a speriat foarte tare.

  A intrebat-o:” Ce vrei?”

  Umbra a raspuns:’’N-am venit sa cer nimic. Am venit doar sa-ti aduc la cunostinta ca in seara asta, la asfintitul soarelui, iti vei da ultima suflare. In mod obisnuit nu anunt pe nimeni ca urmeaza sa moara, insa tu esti un rege mare, si consider ca este corect sa te tratez cu respect’’.

Regele s-a speriat atat de tare incat s-a trezit lac de sudoare si nu a stiut ce sa faca. Singurul lucru care i-a venit in minte a fost sa cheme toti inteleptii din regat, toti astrologii si profetii, si sa le ceara sa interpreteze visul lui. Asadar , in toiul noptii, acestia s-au adunat la palat si au inceput sa se certe intre ei, pentru ca fiecare avea versiunea lui.  Ei se certau, iar timpul trecea, incepea sa se lumineze de ziua. Regele avea un servitor batran, la care tinea ca la un tata, caci tatal lui murise de foarte tanar.

Batranul servitor s-a apropiat de rege si i-a spus:’’Intotdeauna ai ascultat sfaturile mele, e bine sa o faci si acum. Nu sunt nici astrolog, nici profet, si nu inteleg nimic din prostiile pe care le spun ei acum, consultandu-si scripturile. Insa un lucru stiu cu certitudine – odata ce soarele a rasarit, asfintitul nu e departe. Iar oamenii astia care pretind ca sunt atotcunoscatori n-au ajuns niciodata la o concluzie, de cand e lumea. Nu poti sa speri ca tocmai acum sa ajunga toti la aceiasi concluzie. Parerea mea e sa-i lasi sa se certe, iar in timpul asta sa-ti iei calul fermecat si sa fugi cat mai departe de palatul asta’’.

Regele i-a ascultat sfatul. I-a lasat pe intelepti sa se certe, s-a dus in grajd la calul sau fermecat si i-a spus:’’ Se pare ca vine moartea sa ma ia. Umbara din vis nu poate fi decat moartea. Trebuie sa ma duci cat mai departe de palatal asta’’.

Calul a dat din cap, si s-a tinut de promisiune. Seara cand soarele apunea, erau la sute de mile departare de regatul acelui rege , se aflau in alt regat. Regele era  foarte fericit. A descalecat de pe cal si i-a spus calului:’’Multumesc,  prietene! Acum ma voi ocupa de mancarea ta si de a mea, caci nici unul n-am mancat nimic toata ziua. Acum nu mai avem de ce sa ne temem, suntem foarte departe de palatal meu.’’

In timp ce el priponea calul, umbra neagra a aparut si i-a spus:’’ M-am temut ca s-ar putea sa nu ajungi, dar ai un cal grozav. Si eu iti multumesc  – acesta e locul, si aceasta e ora. Calul a servit destinul’’.

 

Bibliografie

Osho – Maturitatea; Responsabilitatea de a fi tu insuti