• "Oamenii nu vin in terapie sa schimbe trecutul, ci viitorul lor ." Milton H. Erickson
  • "Oamenii nu vin in terapie sa schimbe trecutul, ci viitorul lor ." Milton H. Erickson

Atacul de panica

 

“Simt ca mor, imi lipseste aerul, inima imi bate cu putere……..mi-e teama ca imi pierd controlul….. cine nu a simtit asa ceva nu poate intelege cita suferinta…”
Este descrierea unui atac de panica facuta de un pacient.
Atacul de panica este frica de frica, de moarte, de a innebuni.
Persoana care sufera unul sau mai multe atacuri de panica, are tendinta sa asocieze panica cu locul si situatia in care s-a intimplat : “ eram in masina.., de atunci imi este teama sa conduc….am baut un pahar de apa rece…de atunci nu beau decit apa calduta”.

Circumstantele pot fi diferite, chiar daca de obicei atacul de panica se manifesta cind persoana se simte constrinsa intr-o anumita situatie cum ar fi un mijloc de transport, metroul, avionul, masina, sau in medii deschise in care se simte fara nici un punct de sprijin.
Atacul de Panica este o  tulburare care poate aparea la persoane sanatoase, fara sa fie asociat cu situatiile de stres.
Pentru a evita confuzia in cazul asemanarii cu alte tipuri de maladii, este necesara o clarificare a modului in care se manifesta.
Poate aparea ca un eveniment neasteptat, de scurta durata, cu o faza acuta bine definita. In timpul evenimentului respectiv, persoana poate avea senzatia de pierdere a controlului si de moarte, poate gandi ca are o boala grava cardiovasculara sau ca este gata sa innebuneasca.
Pentru diagnosticare sint necesare macar 2 atacuri de panica. Frecventa si gravitatea atacurilor de panica variaza in mod amplu.
De exemplu, atacurile de panica pot aparea in mod frecvent (o data pe saptamina) si se manifesta cu regularitate pentru perioade mari de timp sau pot aparea serii de atacuri destul de frecvente (in fiecare zi, timp de o saptamina), cu pauze de saptamini sau luni in care nu se intimpla nimic sau in care apar atacuri de panica foarte rar ( unul, doua pe luna), situatie care se poate intinde pe mai multi ani.
Exista diverse forme ale atacului de panica. Forma cea mai intilnita este aceea in care atacul de panica se produce in urma unei situatii concrete, care implica o schimbare afectiva profunda.
In acest caz, atacul de panica are caracteristicile generale descrise mai sus.
Mai exista atacuri de panica determinate de situatii specifice cum sint fobiile, adica formele in care indivizii simt frica de o anumita situatie ca si traversarea strazii, sau frica de locuri inguste, de inaltimi, de animale, etc.
In atacurile de panica mai grave individul poate pierde contactul cu realitatea (derealizare) simtind ca traieste intr-o realitate noua sau senzatia ca este o persoana diferita, care nu se mai recunoaste (depersonalizare).
Simptomatologia acuta dureaza de la 15 la 30 de minute.
Persoana care a avut un atac de panica ramine cu o frica de fond, care daca nu este rezolvata in timp, se poate transforma in fobie, cea mai frecvent intilnita fiind agorafobia (frica de spatii deschise), pina la forme mai grave de autoizolare si demoralizare.
Modul in care se trateaza atacul de panica depinde de gravitatea simptomatologiei, intr-o faza acuta se poate interveni si cu medicatie si apoi psihoterapie, dar este eficienta in majoritatea cazurilor doar psihoterapia.

CUM SE RECUNOASTE UN ATAC DE PANICA
    Un atac de panica dupa cum am mentionat apare in mod neprevazut. Senzatia de panica este mult mai intensa decit o panica traita intr-o situatie specifica, pe care majoritatea persoanelor pot sa o traiasca la un moment dat.
Simptomele care apar intr-un atac de panica pot fi :
•    Cresterea frecventei cardiace
•    Cresterea intensitatii cardiace
•    Dificultati in respiratie, senzatia ca nu reuseste sa inspire suficient aer
•    Sufocare
•    Dificultati in deglutitie
•    Frica aproape paralizanta
•    Ameteala
•    Confuzie
•    Senzatie de “gol in cap”
•    Tremor
•    Transpiratie
•    Dureri in torace
•    Puseuri de caldura
•    Senzatie de frig la articulatii, miini sau picioare
•    Furnicaturi la degetele de la miini sau de la picioare
•    Frica de a innebuni sau de pierdere a controlului
•    Frica de a muri in momentul respectiv

Printre  simptomele enumerate, atacul de panica indeplineste urmatorele conditii :
–    se intimpla in mod neprevazut, fara nimic care sa anunte in prealabil aparitia si fara nici o posibilitate de a se opri;
–    dureaza de la citeva minute pina la circa jumatate de ora; organismul nu reuseste sa sustina in mod natural mai mult de atit sistemul “ atac – fuga”.

Un atac de panica nu este periculos, dar poate fi devastator, in special pentru ca persoana simte ca isi pierde total controlul.
Atacul de panica poate deveni periculos daca nu este tratat, pentru ca duce la complicatii ca si depresiile sau abuzul de medicamente. Efectele pot fi diferite, de la deteriorarea relatiilor sociale la incapacitatea totala de a comunica cu mediul extern.

Ce se poate face in cazul unui atac de panica

a-    Chiar daca senzatiile traite sint foarte urite, nici o persoana sanatoasa nu a murit din cauza unui atac de panica. Cu alte cuvinte : nu se moare din aceasta cauza.
b-    Asa cum apare, in mod neprevazut, se stie ca dureaza citeva minute si apoi dispare.
c-    Incercati pe cit posibil sa nu va pierdeti controlul, daca aveti posibilitatea asezati-va si respirati lent si regulat.
d-    Daca mintea dumneavoastra este cuprinsa de ginduri catastrofice, incercati sa nu le amplificati, sa va distrageti atentia de la aceste ginduri, de exemplu numarind ceva sau telefonind unui prieten.
e-    Dupa ce a trecut faza acuta, adresati-va unui specialist, psihoterapeut cognitiv – comportamental.