• "Oamenii nu vin in terapie sa schimbe trecutul, ci viitorul lor ." Milton H. Erickson
  • "Oamenii nu vin in terapie sa schimbe trecutul, ci viitorul lor ." Milton H. Erickson

Cateva cuvinte despre anxietate

Cu totii ne facem griji. Dar atunci cand ingrijorarile interfereaza cu  munca noastra, cu sanatatea noastra sau cu starea de bine , este posibil sa existe o tulburare de anxietate. O tulburare de anxietate poate cauza simptome fizice ca durere de cap si insomni care nu va lasa sa aveti o functionare buna in viata de zi cu zi. Anxietatea este prezenta in viata noastra in cea mai mare parte a timpului, dar de multe ori nu suntem constienti de ea,” este o parte a vietii”. (Charles Goodstein , MD , profesor de psihiatrie la Universitatea din New York Langone Medical Center .)

Anxietatea devine tulburare  atunci cand gradul de intensitate este ridicat iar oamenii nu mai sunt capabili sa se mai descurce cu el. O parte dintre noi avem metode constiente sau inconstiente de a ne descurca cu anxietatea si de aceea nu ne percepem a fi in agonie, insa unii dintre noi nu au.

Tulburari de anxietate

 

Tulburarea de anxietate generalizata (TAG): persoanele cu acest tip de tulburare de anxietate simt in mod constant anxietate si  ingrijorare. De multe ori nu exista o problema specifica care sa provoace oamenilor cu TAG aceste ganduri. Acest tip de ingrijorari extreme zilnice trebuie sa dureze minim sase luni pentru a putea pune un diagnostic de tulburare de anxietate generalizata. Oricine poate dezvolta TAG dar  mai predipuse la aceasta afectiune sunt femeile. In cazurile cele mai severe se administreaza tratament medicamentos si terapie cognitiv-comportamentala pentru a invata cum sa recunoasca gandurile si sa faca fata temerilor.

Tulburarea de anxietate sociala ( fobia sociala): persoanele cu fobie sociala devin anxioase si stresate in situatii sociale-incepand cu vorbitul in public,  pana la luarea mesei in oras cu prietenii. Acesti oameni  evita expunerea in public de teama judecatii si a jenei. Atat femeile cat si barbatii sunt in egala masura predispusi la aceasta tulburare, dar se crede ca unele persoane au o predispozitie  genetica. Aceasta tulburare de anxietate poate fi tratata prin terapie, medicamente sau ambele.

Tulburarea  obsesiv-compulsiva (TOC): persoanele cu TOC au credinta ca ceva rau se poate intampla lor sau persoanelor apropiate si adopta un comportament repetitiv pentru a face fata acestor ganduri. Comportamentele repetitive, verificare-reverificare unei alarme, a unui ceas, robinet, incuierea usii si rutina stricta, imbracarea intr-un anumit fel, ori asezarea lucrurilor intr-o anumita ordine pot fi semne de TOC. Copiii , femeile si barbatii pot dezvolta TOC. Tratamentul psihoterapeutic care implica discutarea temerilor si anxietatilor pot ajuta la tratare tulburarii.

Atacul de panica: persoanele cu atac de panica experimenteaza brusc episoade de anxietate insotite de severe simptome fizice. Pe parcursul atacului de panica ei pot crede ca au un atac de cord sau sunt pe cale sa moara. Simptomele fizice pot include dificultati de respiratie profunda, palpitatii, dureri in piept, transpiratie si ameteli. Aceste atacuri de panica apar din senin, oriunde si oricand. Oricine poate dezvolta tulburarea de atac de panica, dar sunt predispuse femeile mai mult decat barbatii. Atacul de panica poate fi gestionat eficient prin metode de terapie cognitiv-comportamnetala.

Tulburarea de stres post- traumatic (TSPT): aceasta tulburare apare la persoanele care au suferit sau au fost martore ale unui eveniment violent sau traumatic,accident auto , viol, crime , razboi sau calamitati naturale. Persoanelor cu TSPT le revin adesea in minte imagini sau amintiri ale evenimentului traumatic. Acest lucru ii poate face sa evite oamenii  si situatiile care le reamintesc  tragedia.

Este normal sa te ingrijorezi si uneori sa te simti stresat, dar daca nivelul de anxietate este mult peste ce poti sa gestionezi, este momentul sa cauti ajutorul psihologului.

Tulburarile de anxietate pot fi gestionate in mod eficient atat timp cat recunosti simptomele si beneficiezi de tratamentul potrivit.